Ajuda

Normes

Un fòrum es basa en les aportacions de molta gent. Més d’una vegada passarà que els altres participants d’un fil de discussió pensen diferent a com penses tu. Hi pots debatre sobre tot, però sempre amb educació... Continuar

Preguntes més freqüents

1.Què és això, del QL?

El Què llegeixes, o altrament dit QL, és un FÒRUM en català sobre llibres, lectures i tot el que faci referència al món del llibre. Entre moltes altres coses que ja aniràs descobrint, podràs començar nous temes de discussió, valorar els llibres que més t'han agradat i participar en una pila de concursos i jocs.

2.Hi pot participar qualsevol?

Sí, al QL hi pot participar qualsevol independentment de l'edat que tingui. Només cal que vulguis parlar de llibres. I a més, ho faràs amb gent de la teva edat. Quan et registres, en un dels camps que caldrà omplir se't demana l'edat i el sistema et redireccionarà automàticament cap al fòrum que et correspon: Ploma, Boli o Llapis.

3.Què he de fer per registrar-me?

Per registrar-te has de clicar al vincle "Et vols registrar?" de la pàgina d'inici i omplir els camps que trobaràs a la fitxa de registre. Un cop enviat el registre, rebràs immediatament un correu electrònic a l'adreça que hagis facilitat. Aquest correu et permet activar el teu compte. Si per alguna raó no l'has rebut o l'has esborrat, ens pots enviar un correu a través d'"escriu-nos".

Un cop estiguis registrat o registrada pots començar a dir-hi la teva.

Si no et vols registrar, pots passejar per on vulguis, però no podràs expressar la teva opinió. Ni tampoc podràs participar als jocs del Què llegeixes?.

4.Què són els fòrums Ploma, Boli i Llapis?

La Ploma, el Boli i el Llapis són símbols amb els quals identifiquem els tres espais del QL. Fins a 11 anys ets del fòrum Llapis, de 12 a 16 ets del Boli i a partir de 17 anys formes part del fòrum Ploma. Quan et registres, cal indicar l'edat per tal que el sistema et redireccioni cap al teu fòrum.

5.Puc estar en més d'un fòrum QL a la vegada?

Sí, es pot ser de més d'un fòrum a la vegada si et registres més d'un cop, però cap quellegista de Ploma hauria de fer passar-se per Llapis o per Boli només de per riure. Per mirar què fan i què diuen els usuaris Boli o Llapis s'hi pot accedir igual sense necessitat d'estar registrat al fòrum en qüestió. Si el teu és un cas molt concret posa't en contacte amb l'Equip del Què llegeixes (quellegeixes@gmail.com).

6.He perdut la clau i la contrasenya què faig?

Només ens has de fer arribar un correu a través d'escriu-nos i te'n farem arribar una de nova immediatament. Millor que no obris un altre compte ja que no se't sumarien els punts.

7.Quina diferència hi ha entre Categoria, Fòrum, Fils de discussió i Posts?

Categoria: engloba sota un mateix tema de discussió diversos fòrums

Fòrum: engloba un conjunt de temes sota un mateix títol.

Tema o fil de discussió: és la unitat mínima de discussió i comentaris dins de cada un dels fòrums.

Post: comentari que escriu l'usuari dins dels temes o fils de discussió.

8.Com puc afegir el meu comentari?

Qualsevol usuari registrat pot expressar la seva opinió sobre qualsevol tema o fil de discussió dins del fòrum. Només cal clicar damunt del fil de discussió sobre el qual vols parlar, llegir què n'han dit els altres usuaris fins ara, i clicar damunt del botó de Respondre que apareix a l'encapçalament de les respostes. S'obrirà una finestra en blanc i a partir d'allà pots començar escriure. Si et cal, sempre podràs corregir, esmenar o cancel·lar un comentari propi.

9.Un cop he publicat el meu comentari he vist que no estava bé, el puc corregir?

Si vols ampliar, rectificar o eliminar un post o comentari que has escrit tu mateix/a, ho pots fer obrint el fil de discussió i anant al teu post. A la part superior hi ha els botons amb les diverses opcions: modificar o eliminar. Tots els usuaris només poden modificar o suprimir els propis comentaris o posts i mai el dels altres.

10.Puc començar un fil de discussió o tema?

Qualsevol usuari registrat pot obrir un tema nou dins d'un fòrum. Per fer-ho, només cal anar directament dins del fòrum i clicar damunt del botó de Tema nou que apareix a l'encapçalament. Abans, però, mira que el tema que vols proposar no l'hagi obert ningú. Si dubtes, pots anar al cercador i fer una cerca per tot el fòrum. Pel bon funcionament del QL, com menys temes repetits, millor.

11.Vull veure els missatges més recents a la part superior, com ho puc fer?

Sí, per fer-ho has d'anar a Editar el meu perfil / Configuració d'aparença i disseny (que trobaràs a la part superior dreta de la pantalla) i un cop dins has d'activar la 7a opció: “Mostrar els missatges més recents en la part superior". L'actualització es produirà quan refresquis la pàgina.

12.No em surt bé la data dels posts, com ho puc resoldre?

Has de modificar el teu perfil; per fer-ho, has d'anar a Vull modificar les meves dades/Editar perfil (que trobaràs a la part superior dreta de la pantalla), triar l'opció que trobaràs a l'esquerra Configuració d'aparença i disseny, anar a l'opció "Format d'hora" i escollir el format que més t'agradi.

13.Com funciona això dels punts i què signifiquen?

A mesura que participes al QL veuràs que sota del teu nom apareix una xifra de punts. Aquests punts són la quantitat de missatges que has fet al fòrum i són una marca de la teva antiguitat com a participant. A mesura que guanyes punts, passes de categoria. Per més informació sobre els punts, clica aquí.

14.Què és el karma?

A més de tenir punts, pots guanyar punts de karma. El karma és una manera de valorar les teves aportacions a la comunitat del fòrum del QL: votar llibres, crear fitxes noves de llibre, descriure un llibre en una frase... tot això són tasques que milloren els valors de la comunitat del QL. Tenir punts de karma et permet, a més, tenir alguns privilegis dins del fòrum. Per veure quins són aquests privilegis, clica aquí.

15.Què és l'avatar?

L'avatar és una imatge que tu has triat i amb la qual se suposa que t'identifiques. L'avatar te'l pots pujar quan tens 100 punts de karma i apareix a sota del teu nom en els posts que escriguis. Els avatars estan limitats per la pròpia configuració del fòrum: han de ser com a màxim de 90x90 píxels i de 10 KB de pes.

16.Ja tinc 100 punts de karma i vull pujar-me l'avatar. Què haig de fer?

 A la part superior del marc de les pàgines del portal del QL, a mà dreta, hi trobaràs una opció que diu El meu perfil (i el teu àlies entre parèntesi). Cliques allà i t'apareixerà una finestra amb les característiques del teu perfil. A mà esquerra, entre les diverses opcions del menú trobaràs"Informació del Perfil del fòrum”. Vés-hi i busca l'opció de "Pujaré la meva pròpia imatge". Et recomanem que tinguis una imatge d'arxiu al teu ordinador. Si no pots pujar l'avatar avisa’ns a través de l'Escriu-nos.

17.Què és una firma i si en vull una com ho haig de fer?

La firma, com l'avatar, és informació personal que t'identifica com a usuari del QL. Les firmes es mostren a la part inferior de cada post o missatge personal. Poden ser un text de com a màxim 300 caràcters o també poden ser una imatge.

La imatge s'ha d'afegir en codi BBC (“embebed code" o bbcode), i per fer-ho has d'anar a qualsevol portal que et permeti pujar (publicar) una imatge i després extreure el codi per enganxar-lo en l'espai corresponent del teu perfil. Alguns quellegistes han utilitzat http://www.imageshack.us/ La imatge de la firma ha de tenir com a màxim 500x100 píxels (llarg per ample) y el pes màxim permès és de 50 KBs.

18.Qui hi ha darrere del QL?

Darrere el QL hi ha un equip de moderadores i una Administradora general. Les moderadores vetllen pel funcionament diari del fòrum i estan al cas de tots els temes nous que s'obren i tots els posts que s'escriuen. L'administradora, en canvi, vetlla pel funcionament global del portal, no solament del fòrum sinó també les altres eines que hi ha al voltant del fòrum.

19.Puc ser moderador?

Sí, en principi pots ser moderador si ets un quellegista avesat. Si en tens ganes, només ho has de fer saber a les moderadores o l'administradora que valoraran les teves aportacions i decidiran si pots ser un bon moderador, o pots esperar que siguin els mateixos moderadors que t'ho proposin. Ser moderador del QL vol dir tenir certs privilegis que d'altres participants no tenen. Allò que et fa bon moderador són les aportacions serioses i interessants als fils de discussió del QL o l'aportació de nous temes de discussió, a més d'un comportament respectuós dins del fòrum.

20.Què vol dir fer una fitxa de llibre?

Omplir una fitxa de llibre és participar a engrandir la Biblioteca QL. Com més llibres tinguem a la biblioteca més útil és aquesta base de dades. Obrir una fitxa nova de llibre et dóna punts karma. La teva col·laboració a engrossir la llista de llibres és important. Ara bé, assegura't abans que el llibre que hi vols incloure encara no hi és. Per comprovar-ho, fes servir el cercador que trobaràs la biblioteca Els nostres llibres.

21.Què és “Un llibre, una frase"?

Un llibre, una frase és la manera de dir-ho tot d'un llibre amb molt poques paraules. Dir, amb poques paraules, si un llibre t'ha agradat o no, si el recomanaries o no, definir-ne el contingut o l'estil és una manera de donar pistes als lectors que no l'han llegit i volen saber si val la pena. Un llibre, una frase és l'opinió mínima dels lectors del QL. Trobaràs les frases a les fitxes de cada llibre.

22.Què és la Superpregunta?

La Superpregunta o SP és una pregunta complexa i difícil de respondre que redacta en Jep Ferret o que fan els mateixos usuaris de la SP que tenen la millor puntuació dins del rànquing de les SP. La SP dura un mes durant el qual apareixen periòdicament 3 pistes. Com més triguis a respondre-la menys punts obtindràs. La SP es pot respondre només un cop.

23.Què és l'Spoiler?

L'Spoiler és una eina que trobaràs a la barra de menú quan escriguis un post. S'identifica amb les lletres Sp i serveix per ocultar part del text que has escrit. S'acostuma a fer servir quan l'usuari ha d'explicar el desenllaç d'una novel·la o revelar un punt clau de l'argument. Com que no sabem qui ha llegit què, és millor posar Spoiler. Si has llegit la novel·la o vols saber què s'amaga darrere el text seleccionat com a spoiler només has de clicar hi damunt, si no, deixa-ho estar o t'aixafarà la guitarra!

24.DFT o Don't Feed the Troll

De vegades hi ha algun usuari dels fòrums només interessat en la mesura que pot enterbolir les discussions i provocar els altres usuaris. Acostumen a ser usuaris exemplars amb bones aportacions i bons comentaris, i de sobte, quan la resta d'usuaris li agafen simpatia, llavors escriuen un estirabot provocador i fora de to. Si te n'adones, el millor que pots fer és avisar la resta d'usuaris amb un post amb un sol missatge que digui: Don't Feed the Troll o simplement DFT.

Si trobo un comentari ofensiu, insults o males formes al QL, què faig?

D'entrada, no hi responguis, fes servir el botó “advertir al moderador" i escriu el motiu. El moderador valorarà si s'escau esborrar el missatge i enviarà un advertiment a l'autor o autora.

25.Hi ha un tema que no és al seu lloc, com el puc moure?

Si hi ha un tema que et sembla que no és al seu lloc i hauria de ser en un altre fòrum o categoria, avisa, sisplau, algun dels moderadors del fòrum, amb un missatge personal o a través de l'escriu-nos, ells el recol·locaran al lloc adequat.

26.Com puc saber si algú ha contestat un comentari meu o a un tema que jo he encetat?

El fòrum permet que se t'enviïn notificacions quan hi hagi respostes als missatges, nous temes i anuncis al fòrum. Per canviar aquests valors o revisar els temes i fòrums dels que actualment estàs rebent notificacions has d'anar a Vull modificar les meves dades, i clicar l'opció Notificacions i correus que trobaràs a la part superior dreta de la pantalla. Aquí pots triar i decidir de quins fils de discussió vols rebre informació.

27.Puc desactivar les notificacions dels temes o posts?

Sí, si vols, et pots desinscriure de dues maneres. Una és quan reps la notificació de missatges nous a la bústia de correu, on sempre trobaràs un enllaç que diu: Pots desinscriure't a aquest tema fent clic aquí...

També ho pots fer a través de Vull modificar les meves dades que trobaràs a la part superior dreta de la pantalla. Un cop allà vés a EDITAR PERFIL i després cliques damunt de Notificacions i correu

28.He rebut un missatge personal, però no el veig

Per veure els teus missatges personals has d'anar "A qui vols dir què" que és el teu correu personal dins del QL? A sota de tot de la pàgina principal a ESTADÍSTIQUES SFM hi ha indicat “Els teus missatges personals" que has rebut i els nous. Clicant al numeret en negreta, hi pots accedir de forma directa.

29.Com escric un missatge personal a un altre usuari?

Per escriure correus personals al altres quellegistes ho has de fer a través de "A qui vols dir què" a la barra lateral esquerra.

30.Al meu perfil veig el meu correu electrònic però jo he demanat que fos ocult. Com és que encara és visible?

No és visible, només el propi usuari veu el seu correu però la resta no. Si ho vols comprovar pots entrar al QL com a visitant sense registrar-te i veuràs com no es pot veure la teva adreça.

31.Com puc puntuar llibres?

Per puntuar llibres has d'entrar a ELS NOSTRES LLLIBRES. Trobaràs unes estrelles que et permeten puntuar de l'1 al 10 cada llibre. Les estrelletes són molt sensibles i si passes per sobre veuràs que també pots marcar mitjes estrelles. Vés amb compte per què un cop votat el llibre ja no pots modificar les puntuacions. També et demanem que no votis llibres si no els has llegit, fas un flac favor als altres quellegistes!

32.Què són els ninots o símbols que apareixen sota del meu àlies?

Serveixen per accedir de forma directa a informació del teu perfil o del perfil dels altres ususaris:

  • Messenger
  • Quadrat blau: veure el perfil de l'usuari
  • Url: accedir directament al web de l'usuari
  • Globus de text: enviar un missatge personal a l'usuari a través del correu del QL?
  • Sobre: enviar un missatge personal a l'usuari a través del seu correu personal.

33.Com es fa per citar un text?

Hi ha dues maneres de citar un text en el moment d'escriure un post.

La primera és, en lloc de clicar el botó RESPONDRE que apareix a dalt de tot del fil, cliques al botó CITAR, que trobaràs a dalt de cada post publicat; per tant, has de clicar al botó corresponent al missatge que vols citar-contestar. D'aquesta manera, et sortirà el missatge complet en un requadre lila i a dalt de tot les dades d'autor i data. Si només vols citar una part del missatge, pots esborrar el text que no t'interessa amb cura de no esborrar els codis [quote] del principi i [\quote] del final que trobaràs sempre entre claudàtors.

L'altra manera clicar el botó "globus de text" que hi ha a sobre de les emoticones, el segon començant per la dreta. Llavors enganxar el text que vols citar entre els dos codis. Llavors et sortirà el text dins del requadre lila, però no t'apareixerà la informació de l'autor ni de la data, que és una informació que es genera de forma automàtica quan fas servir el botó CITAR.

34.Com puc inserir una imatge en un post?

Per insertar imatges al mig d'un post cal clicar un botonet que serveix per insertar imatges que trobaràs a la paleta d'eines, té un quadre dibuixat, i és just sobre el primer emoticon. Quan hi cliquis damunt, et sortiran els codis

[img [/img]http://.

Al mig has d'escriure el "link" de la imatge que vols posar ja que ha de ser una imatge que estigui a Internet. Si el que vols és afegir una imatge que tens només a l'ordinador i no la trobes a internet, llavors hauràs d'anar a qualsevol portal que et permeti pujar-la (publicar-la) i després extreure el codi o l'adreça de la imatge i enganxar-lo entre els codis com dèiem més amunt. Alguns quellegistes han utilitzat http://www.imageshack.us/.

35.Per què quan miro el meu perfil diu “Vots emesos 0", i “Enquestes 0"?

Efectivament les teves estadístiques estan a 0. Als apartats "Nombre d'enquestes creades" i "Nombre de vots emesos" és correcte ja que encara no estan actius. Els vots d'aquest comptador són de les enquestes i no dels llibres que són votacions no visibles però que comptabilitzen com a punts Karma.

36.Com aviso d'un problema o com puc fer un suggeriment?

Pots escriure a l'espai escriu-nos o al fòrum Dubtes i suggeriments. És important que no ho facis a partir d'un post sobre una novel·la o un autor, perquè es trencaria el fil del tema.

37.Puc suggerir una pàgina a la vincloteca?

Ens ho pots demanar a través d'escriu-nos: escriunos@quellegeixes.cat

38.Com es poden fer arribar comentaris o suggeriments de millora sobre el QL?

Ho pots fer a través del fil obert expressament dins de la Comunitat QL? o bé també ho pots fer a través d' escriu-nos. Tots els vostres suggeriments i comentaris son benvinguts!

Si no has trobat aquí la resposta del teu dubte, posa't en contacte amb nosaltres a través d'"escriu-nos"que trobaràs a la part superior dreta de la pantalla i et contestarem al més aviat possible. Gràcies.

Pujar

Iniciativa de:
Institució de les Lletres Catalanes
Col·labora:
Vilaweb Tv3 Catalunya Radio
Generalitat de Catalunya 100% lectors

Pla Nacional de Lectura 2012-2016

© 2018 Generalitat de Catalunya, tots els drets reservats.

Segueix-nos a:
Facebook Twitter Flickr