Normes

Benvinguts i benvingudes!

Hola, benvingut i benvinguda a la teva comuntiat de llibres en xarxa.

Si has arribat fins aquí és que t’agrada llegir i que, esperem-ho, també t’agrada escriure. Vaja, que Què llegeixes és el teu fòrum.

Saps com va? Et registres i ja pots dir-hi la teva. Remena bé, que segur que hi trobes una discussió on vols ficar cullerada. Que no et vols registrar? Podràs passejar per on vulguis però no podràs expressar la teva opinió. Ni tampoc podràs jugar... el Què llegeixes també conté jocs i concursos.

Què hi ha dins del Què llegeixes?

 • Sobretot, un FÒRUM sobre llibres.
 • Una muntanya de llibres que pots trobar a LA BIBLIOTECA QL. Hi trobaràs també els més llegits, els més comentats i els més ben valorats pels Quellegistes. I també podràs donar la teva opinió
 • Un lloc on podràs descriure els teus llibres preferits en 120 caràcters, encara més breu que un twit.
 • Una AGENDA de tot el que passa al món relacionat amb llibres.
 • Una bústia per enviar i rebre MISSATGES a altres membres de la comunitat QL.
 • Un espai de JOCS I CONCURSOS.
 • Una VINCLOTECA amb enllaços sobre llibres i lectures.

Registrar-se?

Es tan fàcil com fer-ho, aquí mateix. Un cop registrat, ja ets un membre de ple dret de la comunitat Què llegeixes, un o una Quellegista. A partir d'ara ja pots participar de qualsevol fil de discussió, obrir-ne tu un, afegir un llibre a la biblioteca (sempre i quan t'asseguris que no hi és) i participar a tots els jocs i concursos que fem. Ja trigues!

Sobretot, sigues respectuós

Un fòrum es basa en les aportacions de molta gent. Més d’una vegada passarà que els altres participants d’un fil de discussió pensen diferent a com penses tu. Hi pots debatre sobre tot, però sempre amb educació. No aixequis mai el to innecessàriament. Els posts grollers, maleducats, amb desqualificacions personals, intolerants, amenaçadors, que calumniïn persones o institucions seran eliminats immediatament i els seus autors avisats. Si algú té un comportament indigne serà expulsat del fòrum.

Si trobes algun comentari fora de to, comunica-ho immediatament als administradors del fòrum, però no responguis a la provocació. Es el que busquen aquests usuaris.

El món anglosaxó ha inventat un missatge per alertar de la presència de sabotejadors o rebentadors de fòrum. D'això també n'hi ha als fòrums d'opinió, fins i tot en aquest! En diuen Don't Feed the Troll, o bé, DFT, que vol dir si fa o no fa: "No alimentis el monstre". El monstre és aquell que entra en un fòrum, es fa el trempat fent bons comentaris, però de sobte, amb qualsevol excusa fa una provocació. Això sorprèn a la resta d'usuaris que sense voler repliquen la provocació i el Troll ha aconseguit el que volia: rebentar el fil de discussió.

Sigues endreçat

Abans d’obrir una nova discussió o vulguis entrar un llibre nou mira als cercadors que hi ha, no fos cas que ja n’hi hagués alguna discussió del mateix tema que tu vols plantejar oberta. O que el llibre ja hi sigui. Per assegurar que el llibre no és en una altra llengua que la que tu vols afegir, millor fer la recerca per "Autor" que no pas per "títol". .

Els moderadors i l'Admina

Sense algú que posi una mica d'ordre de tant en tant, la immensa quantiat d'informació que entra cada dia al QL, seria un bon desgavell. Per això, els moderadors que llegeixen diàriament tots els posts i revisen totes les fitxes de llibres són puntals imprescindibles al QL.

No solament paren atenció si hi ha algun usuari que no compleix amb les normes, sinó que també t’ajudaran si tens dubtes per al funcionament o si, per exemple, obres una discussió en una secció equivocada o si escrius un títol de discussió ambigu. Sempre que facin alguna cosa que pensin que t’afectarà t’enviaran un missatge personal. Se’ls coneix perquè al costat del seu àlies hi ha la paraula MODERADOR.

L'ADMINA, en canvi, té un paper més d'ull observador. És la figura de l'administrador general de tot el fòrum. Fa de dinamitzador d'activitats, supervisa el funcionament diari del fòrum i observa el dia a dia del què passa al QL d'una manera més global.

Si tens cap dubte, et pots dirigir indistintament als moderadors globals o a l'Admina.

Participant es guanyen punts, per què?

Cada missatge que enviïs al fòrum comptarà en el teu marcador d’experiència. Les categories són:

 • Novell (199 missatges)
 • Hàbil (200 missatges)
 • Destre (500 missatges),
 • Avesat (750 missatges)
 • Gat vell (1.000 missatges).

A mesura que siguis més veterà, els altres membres sabran que fa una pila de dies que et remenes entre llibres i dins del Què llegeixes. Ésser veterà et dóna certs privilegis com ara poder moderar fòrums.

A més, també si participes d'algunes de les activitats paral·leles al fòrum, guanyaràs punts de karma.

Guanyes karma si fas coses de les quals se'n beneficia tota la comunitat:

 • Fer fitxes noves de llibres, votar-los, descriure'ls en 120 caràcters etc.
 • Contestar cada dia la Pregunta del Dia o PdD
 • Participar dels jocs habituals que s'organitzen al QL

El fòrum QL

S'hi concentren totes les discussions de la Comunitat QL. Està molt classificat per temes amb previsió que no sigui difícil trobar-hi els temes que més t'interessen, encara que és inevitable que n'hi hagi de repetits. Per això és important que, abans d'obrir una nova discussió o fil, t'asseguris que no hi ha res semblant al fòrum. El cercadord et pot ser molt útil.

Per llegir els posts de qualsevol fil de discussió, només n’has de clicar el títol a la pàgina principal dels fòrums. Ara pots llegir-les i, si vols, intervenir-hi. Per fer-ho, vés al final de la pàgina, clica el botó RESPONDRE i ja pots escriure el que vulguis.

Per obrir un nou fil de discussió, has d’anar a la llista de seccions del fòrum i, quan estiguis a la que et convingui més, clicar el botó TEMA NOU. Tot teu!

La Biblioteca QL

Abans d'obrir un fil sobre un llibre concret, assegura't que el llibre hi és. Sinó, recorda de posar-l'hi perquè si algun usuari hi està interessat en pugui llegir la sinopsi.

Quan obris una fitxa nova de llibre, pensa en l'usuari, o quellegista, que ho veurà. Et pots limitar a posar el text de contracoberta, o bé, posar-hi alguna cosa de la teva collita que sigui més orientador. No expliquis mai l'argument sencer ni, és clar, el final.

Com més llibres tinguem a la base de dades del QL, més útil serà per a tota la comunitat. Cada nou llibre que introdueixis et donarà 3 punts de karma si només poses el títol I el nom de l’autor I 5 punts de karma si en fas la fitxa completa.

El meu vot als llibres que m’agraden (o no)

Des de l'arxiu de la Biblioteca QL, pots votar tots els llibres que hagis llegit i sobre els quals en pots donar l'opinió. Sisplau, no votis llibres que no has llegit. Recorda que el Què llegeixes és sobretot un espai de prescripció lectora entre els usuaris. Si fas trampes, o et passes de llest votant una bona pila de llibres sense haver-los llegits, fas un flac favor a la comunitat QL.

Llibres en 120 caràcters

 L'eina de recomanació més ràpida i eficaç de tot el QL. Vam ser primers que el twitter!, i llavors ens va semblar que l'allargada suficient per fer un comentari de llibre eren 120 caràcters. I així va quedar.. Aquestes frases-resum sobre l'opinió d'un llibre han de servir perquè tots els que les consultin tinguin una idea ràpida de l'opinió dels lectors. Pensa que hi haurà persones que s’hi fixaran abans de llegir un llibre. Segur que t’agrada l’exercici de descriure un llibre amb una sola frase. Cada vegada que ho facis guanyaràs 1 punt de karma. 

La pregunta del dia o PdD

Cada dia de l'any, a excepció del mes d'agost, et trobaràs una Pregunta del dia (PdD) només entrar al QL. Pots contestar-la o no, però si ho fas i ho fas amb constància, potser tindràs la sort de guanyar un premi. Les PdD acostumen a ser preguntes sobre llibres i autors. A vegades monotemàtiques i a vegades més generalistes, però cada 1 de mes comencem de cap i de nou.

A partir de l'1 de setembre, i canviant una mica les normes de quan vam començar, cap usuari podrà guanyar dues vegades seguides la PdD del mes i només podrà optar al premi dues vegades l'any. El premi acostuma a ser un llibre, però pot variar segons la naturalesa de les preguntes.

Agenda

Hi ha un taller de novel·la policíaca a la llibreria de la cantonada? Presenten un llibre a la teva biblioteca? Ve un autor a al centre cívic a xerrar sobre els seus llibres? Digue’ns-ho aquí, segur que hi ha més gent a qui pot interessar saber-ho.

I explica-ho també als responsables de la teva biblioteca o del teu centre cívic del barri per si volen afegir-hi les seves activitats literàries.

A qui vols dir què

T’ha agradat el comentari d'un usuari Quellegista? Vols dir-li-ho en privat? Vols escriure a algú de la teva mateixa població per parlar de llibres prenent una cervesa? Aquest és el lloc. Clica damunt del botó "A qui vols dir què" i podràs enviar un missatge privat a qualsevol altre usuari.

Jocs i concursos

El Què llegeixes està ple de jocs i concursos. Participar en els jocs i concursos et permetrà divertir-te, guanyar premis i també et donarà punts karma.

Vincloteca

Plana d’enllaços a associacions i institucions relacionades amb els llibres, la lectura i la literatura. Si ens en vols suggerir escriu-nos a través del botó "Escriu-nos"

Iniciativa de:
Institució de les Lletres Catalanes
Col·labora:
Vilaweb Tv3 Catalunya Radio
Generalitat de Catalunya 100% lectors

Pla Nacional de Lectura 2012-2016

© 2018 Generalitat de Catalunya, tots els drets reservats.

Segueix-nos a:
Facebook Twitter Flickr