Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/quellegeixes/old/app/webroot/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
Missatges - Raviel Beut-rom - Fòrum Ploma - Què Llegeixes?

Fòrum

Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Temes - Raviel Beut-rom

Pàgines: [1]
1
Per continuar amb la pol.linització creuada entre gèneres, proposo aquest repte: es tracta de descobrir totes les cançons que en el títol o en el text tinguin referències literàries directes. Es a dir, que anomenin escriptors i/o llibres. No valen poesies en música (res de Raimons cantant Ausias March, o Llachs fent el mateix amb Martí i Pol).
Em sembla bastant difícil d'entrada, una especialitat poc conreada, però veurem que donarà de si mateixa l'intel.ligència col-lectiva del fòrum.
Començo amb una troballa sensacional (de fet la vaig sentir per la ràdio mentre conduia i em va donar l'idea). Es tracta de "Z'avez pas lu Kafka ?" de Suzanne Gabriello, any de gràcia 1966! Deliciós com diu "Kafkà":
"Z'avez pas lu Kafka ?
Oh lalala lala"

http://youtu.be/8zHvJ1mfuRw

2
Al mercat de calaf / Una llengua és una filosofia?
« el: 07 de Maig de 2012, 14:14:29 »
Una lengua es una filosofia.

Salvador de Madariaga


Això seria com si cada llengua fos portadora d'una determinada visió del món, única i irripetible?

3
Els meus autors, les meves autores / IN & OUT (on la fortuna literària)
« el: 17 de Octubre de 2011, 12:46:56 »
Hola bon dia,

voldria proposar un nou tema. Es tracta de la "fortuna" dels autors, sovint effimera i oscil·lant (a vegades amunt, a vegades abaix) sense que hi hagi una relació directa amb la qualitat literària. És a dir, el concepte "moda" en les lectures i preferences del públic literari (nosaltres): IN o OUT?
Quantes vegades hem fet "name dropping" del bo en converses sobre literatura, deixant anar aquell nom "just", segurs de l'efecte d'admiració i complicitat... o de la sorpresa impostada si l'altra persona ho desconeix ("no has lleeeegiiiit "tal"?!?)... Sabeu de que parlo, oi?
I si us pot semblar provocador i frívol -  que també -, penseu que potser no ho és tant, perquè l'evolució del gust fa part del joc, i algun autor encaixa més que un altre en l'esperit del temps (sense - repeteixo - que hi hagi necessàriament un judici de valor sobre la qualitat literària).
Doncs, us hi atreviu? Quin són els autor IN, "guay", els que molen? I els OUT, els que... bé, no tant?
A veure si ens posem d'acord...
Començo jo (intentem també donar una petita explicació):

Verdaguer: IN (va ser recuperat no tant com a patriòtic, sinò com a visionari - el Rimbaud català - i una mica tèrbol - veure l'affaire dels exorcismes)
Maragall: OUT (massa gastat per usos extra-literaris, i fa massa olor a pupitre)
Foix: IN (l'elitisme experimental l'ha conservat més intacte que altre; i la pastisseria sempre fa gràcia)
Espriu: OUT (tan associat als 60-70 i a la transició, dur, gris, auster, - poc amable - es necessitaran anys per poder-lo llegir sense condicionants)

4
Poesia / Antologia de Spoon River
« el: 03 de Octubre de 2011, 11:34:38 »
Bon dia, voldria proposar obrir un debat sobre aquest recull poètic: la "Antologia de Spoon River".
Com molts sabeu, es tracta d'una obra coral, que preten donar una visió de la multiforme humanitat d'un poble americà fictici (Spoon River, justament), amb el recurs literari d'anar recollint les epígrafes tombals respectives dels seus habitants.
Em sembla un exemple de poesia lírica i narrativa alhora, amb aquesta vocació col·lectiva, on cada peça es relaciona amb una altra o més, com en l'enteixinat de relacions socials de la vida real. És pessimista, sí, melancòlica i patètica alhora: vides trencades, expectatives desateses, etc, condensades en pocs versos sovint memorables...
Hi vaig dedicar un parell d'entrades al meu bloc:
http://ravielbeutrom.blogspot.com/2011/09/antologia-de-spoon-river.html
i
http://ravielbeutrom.blogspot.com/2011/09/mes-spoon-river.html

Tinc la sensació que aquesta obra va ser popular fa anys, i ara no tant.
M'agradaria conèixer la vostra opinió; si l'heu llegida; i què us ha semblat...
Pàgines: [1]

Iniciativa de:
Institució de les Lletres Catalanes
Col·labora:
Vilaweb Tv3 Catalunya Radio
Generalitat de Catalunya 100% lectors

Pla Nacional de Lectura 2012-2016

© 2018 Generalitat de Catalunya, tots els drets reservats.

Segueix-nos a:
Facebook Twitter Flickr