Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/quellegeixes/old/app/webroot/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
Missatges - Raviel Beut-rom - Fòrum Ploma - Què Llegeixes?

Fòrum

Missatges

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Raviel Beut-rom

Pàgines: 1 2 3 [4] 5 6 ... 25
46
Seguint ara amb els Clash, en qualitat de banda militant per excel.lència, li era probablement impossible no fer cap cançó sobre la Guerra Civil espanyola, cause célèbre de la progressia anglosaxona. I vet aquí la peça, "Spanish Bombs", que incorpora una menció a l'execució de García Lorca, el poeta màrtir:

"Spanish songs in Andalucia
The shooting sites in the days of '39
Oh, please, leave the ventana open
Federico Lorca is dead and gone
Bullet holes in the cemetery walls"

http://youtu.be/ertt3o1x65c


47
Per continuar amb Rimbaud, al 1982 els Clash van editar una cançó on el mencionen: "Ghetto Defendant". Les part vocals del grup s'alternen amb les declamacions d'Allen Ginsberg (el vell poeta beat, etern estandard de la contracultura: efectivament s'apuntava a tot, des dels Hell's Angels al post-punk!). En fi, un bonic duet sobre una base "dub", sobre les controvertides aventures d'un jove Rimbaud a la Comuna de Paris (els versos que comencen amb "/" són els de Ginsberg).

"The ghetto prince of gutter poets
Was bounced out of the room
/ Jean Arthur Rimbaud
By the bodyguards of greed
For disturbing the tomb
/ 1873
His words like flamethrowers
/ Paris Commune
Burnt the ghettos in their chests
His face was painted whiter
And he was laid to rest
/ died in Marseille
/ buried in Charleville
/ shut up"


http://youtu.be/HWc1-QdNe30

48
Fa molts anys, un vell cantautor italià de nom Roberto Vecchioni va escriure una cançó sobre Arthur Rimbaud, i la va titular amb les inicials, "A.R.".
Parla de quan el poeta és repatriat malalt de l'Àfrica, al final de la seva vida:
"Ho visto tutto e cosa so,
ho rinunciato, ho detto "No",
ricordo a malapena quale nome ho:
Arthur Rimbaud, Arthur Rimbaud,
Arthur Rimbaud..."

http://youtu.be/xiIf3n2EYCU

49
Per continuar amb la pol.linització creuada entre gèneres, proposo aquest repte: es tracta de descobrir totes les cançons que en el títol o en el text tinguin referències literàries directes. Es a dir, que anomenin escriptors i/o llibres. No valen poesies en música (res de Raimons cantant Ausias March, o Llachs fent el mateix amb Martí i Pol).
Em sembla bastant difícil d'entrada, una especialitat poc conreada, però veurem que donarà de si mateixa l'intel.ligència col-lectiva del fòrum.
Començo amb una troballa sensacional (de fet la vaig sentir per la ràdio mentre conduia i em va donar l'idea). Es tracta de "Z'avez pas lu Kafka ?" de Suzanne Gabriello, any de gràcia 1966! Deliciós com diu "Kafkà":
"Z'avez pas lu Kafka ?
Oh lalala lala"

http://youtu.be/8zHvJ1mfuRw

50
Jocs al QL / Re:Cadena de llibres
« el: 21 de Juny de 2013, 19:02:51 »
En El Resplandor (pel.li, el llibre no l'he llegit...) apareix un laberint, glaçat, que n'evoca un altre, molt més antic: el mateix del que narra Jorge Luis Borges en el seu relat "La casa de Asterion", dins de El Aleph.

51
Jocs al QL / Re:Cadena de llibres
« el: 20 de Juny de 2013, 08:54:48 »
El diamant de Jerusalem: uhmm, una pedra, preciosa, però freda. Millor ficar-se a la cuina, on fa més Calor, de Bill Buford.

52
Jocs al QL / Re:Cadena de llibres
« el: 19 de Juny de 2013, 17:06:42 »
Opinions d'un pallasso està ambientada a Bonn, per molts anys capital d'Alemania. Alhora, Berlin Alexanderplatz, d'Alfred Döblin, es desenvolupa en la capital actual (i anterior), com ho manifesta el mateix títol.

53
Recomanacions / Re:El Regal de Gliese, d´en Víctor Nubla
« el: 11 de Juny de 2013, 18:45:51 »

Un llibre molt divertit... i instructiu! Ara sé d'on ve certa raça de gossos.

54
Sobre llibres / Re:On teniu costum de comprar els llibres?
« el: 11 de Juny de 2013, 18:45:26 »
Comprar en una llibreria de les petites i amb dependents vocacionals és com comprar a les parades del mercat. Comprar en una gran llibreria com les que hi ha al Passeig de Gràcia o a la Rambla de Catalunya són com comprar en un Carrefour.

Uhmm, el deliciós plaer culpable de comprar llibres ("bons" llibres!) al Carrefour...

55
Autors de la A a la D / Re: Roberto Bolaño
« el: 06 de Juny de 2013, 18:28:58 »
M'he acabat "El Tercer Reich" del meu estimat Bolaño. És un llibre progressivament addictiu, com una serp que s'enrosca en si mateixa i et fita amb mirada hipnòtica.
Curiòs com es puguin embastir històries així amb elements tant trivials. Un poble de platja de la costa catalana; uns joves alemanys en vacança; un joc de taula sobre la Segona Guerra mundial; l'home que lloga els patins... Realment, poca cosa més!
Hi trobo les suggestions distòpiques estil Philip Dick en "The Man in the High Castle" (que seria del món, si haguèssin guanyat els nazis, llavors?); cert tuf de sofre estil Faust, en jugar-se el destí en un partit amb el dimoni; i l'aire oppressiu, d'amenaça latent, estil "Sota el volcà" de Malcom Lowry, en el tancar-se en una espiral d'esdeveniment, cada cop més estreta, de la relació impossible, de profunda incomprensió mutua entre els forasters i els locals.

56
...fins a la propera vegada (intentaré no faltar)!

57
Alguns apunts sobre "Cien años...".
- La polèmica surrealisme/realisme màgic és potser més aviat nominalista (depend que entenem amb les paraules). Si penso al surrealisme històric, ho veig com una herència extrema del romanticisme, amb un "jo" hipertròfic, i tot alló del subconscient, etc. Però entenc que el realisme mágic és una altra cosa: entronca més amb la narrativa popular, els contes de fades, fins i tot la mitologia. Hi trobo aquella suspensió de la incredulitat tan característica del génere fantàstic i/o mitològic. I, alhora, en cada trecament de la "normalitat" tinc la sensació que el text em vol dir alguna altra cosa, que el significat va més enllà de l'estricte descripció literal.
- Penso també en l'ús constant de l'exageració, de l'augment de coses "realistiques" que per simple acumulació esdevenen "fantástiques" (les guerres del coronel; els tatuatges de José Arcadio; l'amaca amarada en suor i infinits més exemples)
- Un altre referent que no em trec del cap és aquell de la literatura folletinesca: hi trobo molts temes en comú. La saga familiar; la ramificació de la trama; el misteri de l'origen; l'obsessió de l'incest; fortunes i misèries; l'aparició de personatges misteriosos...

58
Negra i criminal / Re:Novel·la negra, policíaca, d'intriga...
« el: 28 de Maig de 2013, 18:14:23 »
Raviel, prenc nota de les teves recomanacions. En Carlotto ja el coneixia i sóc un fan del seu personatge "El Caiman", amant del Calvados i de les causes perdudes.
Més per la llista de pendents ....

...justament crec que el que comento és un spin-off de la sèrie del Caiman.

59
Negra i criminal / Re:Novel·la negra, policíaca, d'intriga...
« el: 27 de Maig de 2013, 17:35:55 »

Un parell de novel-les negres d'autors italians (però totalment differents) comprades de segona mà a la llibreria Pequod (c/ Milà i Fontanals, Grácia).
Un, "La terra dell'anima" de Massimo Carlotto (4€), és la història verdadera d'un delinquent - per dir-ho d'alguna manera - "honrat" (és a dir amb un propi codi de conducta) que s'entrellaça als últims 50 anys d'història oficial. Un llibre immediat, dinàmic, que es llegeix ràpid, com beure un got d'aigua fresca, però que representa un punt de vista revelador: el contraban, els atracaments, la presó, els amors difícils, les mafies, el terrorisme, la guerra de l'ex-Jugoslàvia, la malaltia, la fi...
L'altre, "Todo modo" de Leonardo Sciascia (5€), és el primer thriller "teològic" que em cau entre mans. Des del títol ignacià, a un estrany quadre que representa Sant Antoni temptat per un diable amb ulleres (que per cert existeix de veritat!) del que deriven amplies digressions sobre les relacions entre ciència i religiò, a uns homicidis durant uns encara més estranys exercisis espirituals, en fi... És una novel.la negra molt sui generis, sembla més un pamphlet filosòfic a l'estil del segle XVIII, de l'il.lustració, amb personatges una mica com ninots que serveixen per reflexionar sobre Déu, el diable, el bé, el mal, i sobretot el poder! Queda un inquietant regust entre Voltaire i De Sade...

60
De la E a la K / Re:Jo confesso, de Jaume Cabré
« el: 24 de Maig de 2013, 18:40:28 »
Hi trobo una forta peculiaritat en els diàlegs, sovint curts, secs, entrellaçats, amb forta influència del parlat (no és que m'entusiasmin tampoc, em sonen bastant amanerats, massa imitatius de l'oralitat), amb frases que es repeteixen, com si fossin motius, o tornades. Serà per la seva dilatada actvitat de guionista?

Pàgines: 1 2 3 [4] 5 6 ... 25

Iniciativa de:
Institució de les Lletres Catalanes
Col·labora:
Vilaweb Tv3 Catalunya Radio
Generalitat de Catalunya 100% lectors

Pla Nacional de Lectura 2012-2016

© 2018 Generalitat de Catalunya, tots els drets reservats.

Segueix-nos a:
Facebook Twitter Flickr