Més llibresBiblioteca QL

El pont dels jueus
El pont dels jueus

Gironell, Martí

Àgil i simple.
El llibre es basa en un element real, el singular pont de Besalú, aixecat el segle XI i refet el XIV, amb personatges històrics rellevants (el comte de Bernat II de Besalú, el bisbe Amat d’Oleró) i d’altres de versemblants i imaginaris. Qui no ha estat a Besalú o ha passat, per força, a tocar del seu pont medieval camí de Banyoles o Olot?
La trama és senzilla i planera (plana, plana diria jo); i el final, conegut d'antuvi: el projecte, construcció i acabament del primer pont medieval de Besalú, amb tot un seguit de situacions complementàries que giren al seu entorn: l’arribada del pontífex (Prim Llombard, l’enginyer llombard, valgui la redundància); la lluita soterrada amb el seu contrincant (Frai Florenci, un fanàtic religiós), un dolent mol sinistre(el cavaller Matamala), una història d’amor amb rerafons intercultural (Jezabel, jueva i Itram, cristià), una petita dosi de màgia (el druida del bosc), una volada de coloms (els quierons, monstres malèfics), un traïdor penedit (l’aiguader del castell), un monjo calavera i putero (Frai Agapit), i unes tensions polítiques i religioses de rerafons (la lluita per la primacia entre els comtats de Besalú i Empúries i les lluites en el poder Vaticà i els dels bisbes occitans i catalans), i com no, els jueus, testimonis actius en la historia. En fi, agafeu tots aquest elements els poseu en una matràs, el sacsejeu, hi afegiu tradicions populars, receptes, menjars i costums de l’època i ho salpebreu amb torneigs de cavallers, batalles, traïcions i escenes d’amor i una happy end final; els combineu hàbilment, amb un llenguatge senzill, directe i sense pretensions, molt dialogat, i tindreu una novel·la d’èxit. Però no hi busqueu re de literatura.
@El veí de dalt

Si detectes algun error o coneixes alguna nova traducció, sisplau fes-nos-ho saber aquí.

Data actualització fitxa 24-07-2012

Ressenya escrita per
elveidedalt
Valoració: 4,65 (94 vots)
Gènere: Novel·la
Al prestatge de 37 quellegistes
Al e-reader de 2 quellegistes
L'han llegit 66 quellegistes
El volen llegir 10 quellegistes

Fes-ho córrer

Pots llegir i escriure sobre aquest llibre i/o l'autor en els fils de discussió següents:

12 membres de Què llegeixes diuen d'aquest llibre:

 • Bé però senzillet; en el relat hi ha bastants lliscades de llenguatge estàndard modern, tot i que es nota un treball de recerca històrica de l'època.

  (PETRINXO)

  Valoració: Si2 No0

 • Un llibre senzill i distret per passar unes bones estones de lectura. Em va agradar prou com per recomanar-lo a amics o familiars.

  (lopumalpuesto)

  Valoració: Si2 No0

 • Totalment prescindible. Si busques argument històric, no hi perdis el temps. És de gènere fantàstic, pot ser sí per passar l'estona, no hi esperis trobar argument racional.

  (Lorelei)

  Valoració: Si1 No0

 • A MI M'HA ENTUSIASMAT I HE VISCUR LA NOVEL·LA COM SI ESTIGUES A BESALÚ EN AQUELL TEMPS, M'HA TRANSPORTAT A TRAVES DE L'HISTÒRIA I LES AVENTURES. UN LLIBRE INEDIT I A MES EL TINC DEDICAT PEL MARTÍ

  (javigacas)

  Valoració: Si1 No0

 • No em va acabar d'agradar. Vol agafar un aire de "Els pilars de la terra" però molt fluixet. Per passar l'estona, sense esperar gran cosa de més.

  (cala trons)

  Valoració: Si0 No1

 • No és un llibre molt emocionant però per passar una estona no està malament, sóc de l'opinió de calatrons, que recorda els pilars de la terra, i sobretot la segona part, un món sense fi

  (Magraneta)

  Valoració: Si0 No1

 • Un treball de recerca farcit de novel.la fàcil però com heu dit abans amb lliscades considerables.

  Valoració: Si0 No1

 • Si es llegeix aquest llibre tenint al cap novel·les del tipus "Et donaré la terra", és fàcil pensar que és un llibre fluixet. Tot i així, la segona part agafa embranzida i és més apassionant.

  (reblua8)

  Valoració: Si0 No0

 • Caram! No serà pels comentaris més aviat negatius, però jo fa temps que tinc ganes de llegir-lo! Quan l'enxampi ja miraré de deixar-hi les meves impressions...

  (Ambassador)

  Valoració: Si0 No0

 • Es força fluixet pero per ser el primer deu n'hi do.El segon esta mes ben escrit .

  (Magda74)

  Valoració: Si0 No0

 • A mi em va decebre molt, trobo que una escriptura fàcil no vol dir simplona i d'altra banda, és veritat que té algunes relliscades en la documentació i l'argument és molt i molt fluix.

  (gioconda)

  Valoració: Si0 No0

 • És una novel·la que vol recordar Els Pilars de la Terra, però ho fa de manera molt fluixa. També té relliscades històriques molt grans, com el matrimoni entre una jueva i un cristià. Prescindible.

  (Ashlar)

  Valoració: Si0 No1

Mes llibres

Iniciativa de:
Institució de les Lletres Catalanes
Col·labora:
Vilaweb Tv3 Catalunya Radio
Generalitat de Catalunya 100% lectors

Pla Nacional de Lectura 2012-2016

© 2018 Generalitat de Catalunya, tots els drets reservats.

Segueix-nos a:
Facebook Twitter Flickr