Més llibresBiblioteca QL

El palau de la lluna
El palau de la lluna

Auster, Paul

Marco Stanley Fogg és orfe. La seva mare mor quan ell té 11 anys. Del seu pare no en sap res. De jove viurà amb el seu oncle Víctor, que també morirà quan ell faci 20 anys. Li deixa en herència un clarinet i més d’un miler de llibres guardats en caixes que anirà revenent per poder subsistir. La seva és una vida de llop solitari, d’anarquista urbà. Viu en caiguda lliure en un pis des d’on veu el rètol d’un bar “El Palau de la Lluna”. Una lluna que l’acompanyarà al llarg dels anys. Quan està a punt de sucumbir, un fet casual el fa renéixer puntualment. Coneix la Kitty, que acabarà perdent per esdevenir un ermità, un ludita. A punt de morir, és rescatat per la Kitty i un amic. És la seva segona oportunitat.

Voldrà recomençar de bell nou i ho fa fent d’acompanyant d’un vell cec, el Tomas Effing, un minusvàlid de 86 anys, malcarat i egocèntric; antic pintor que es va voler exiliar del món ja de jove. És la força del destí el que els farà coincidir? És la casualitat el que portarà a confessar-se mútuament? I en els fils que s’obren amb la relació amb Effing, Marco trobarà les respostes que buscava, l’enigma que sempre l’ha corprès: qui és?; d’on ve? on va?
Un noi sense passat, ni futur; s’enfronta a un present que, ai làs!, li acabarà donant tot allò que no tenia, a un preu molt alt. Coneixerà en Barber, el fill oblidat d’Effing. Un revelació el posarà davant un gran descobriment. I davant una nova i darrera fatalitat. «Sempre van ser al lloc oportú quan no tocava, i al lloc on no tocava al moment oportú» (p. 338)
En totes les obres que he llegit d’Auster, res és casual. Totes les accions tenen un perquè que els protagonistes –ni el lector– no controlen i que els acaba duent a un camí imprevisible; però plenament plausible. Auster té un mèrit encomiable: treu partit d’una escriptura feta en cercles concèntrics; va sobreposant capes sobre una història que es van unint per fins vasos comunicants que després anirà desvestint per fer avançar la història. La sort o la dissort són camins paral·lels que es creuen sense solució de continuïtat. Tota novel·la d’Auster és un viatge en lluita permanent contra la soledat. La desesperació de la soledat urbana.

El Palau e la Lluna és una història plena de lirisme, on tres homes desarrrelats, de tres generacions distants –des de finals del XIX a mitjans del XX– confluiran en una mateix escenari i en una mateixa tragèdia compartida.
@ El veí de dalt

Si detectes algun error o coneixes alguna nova traducció, sisplau fes-nos-ho saber aquí.

Data actualització fitxa 04-08-2012

Ressenya escrita per
QL
Valoració: 8,05 (55 vots)
Gènere: Novel·la
Al prestatge de 24 quellegistes
L'han llegit 34 quellegistes
El volen llegir 10 quellegistes
És a la llista

Fes-ho córrer

Pots llegir i escriure sobre aquest llibre i/o l'autor en els fils de discussió següents:

9 membres de Què llegeixes diuen d'aquest llibre:

 • Una història plena de cops de bona i mala sort, que ens duu des d'una temporada vivint com un captaire a Central Park fins a una cova al desert d'Utah.

  (clint)

  Valoració: Si1 No0

 • En aquesta història, els tres protagonistes no es poden captenir mai com s'haurien de captenir, d'una manera o altra; la primera part és especialment inspirada i inspiradora.

  (helenabonals)

  Valoració: Si1 No0

 • Obra cabdal de Paul Auster, un dels millors novelistes dels últims temps i que té plasma en aquesta novel.la tota la seva genialitat creativa i descobridora dels sentiments humans.

  (Albert27)

  Valoració: Si1 No0

 • Una història d'històries: dures, tendres, insòlites, increïbles... totes protagonitzades per essers humans que pateixen i són arrossegats pels esdeveniments imprevistos. De lo millor de Paul Auster.

  (vemalfe)

  Valoració: Si1 No0

 • Història de tres personatges que no es poden captenir com se suposa que s'haurien de captenir, cadascú amb una mania diferent, no es pot deixar.

  (helenabonals)

  Valoració: Si1 No0

 • Amb 'Leviatan' i la 'Trilogia de Nova York', un dels millors llibres de Paul Auster.

  (Lectoraempedreïda)

  Valoració: Si1 No0

 • L'atzar, omnipresent en l'obra del Sr. Auster, modela la vida dels protagonistes dotant-la de nous sentits i vivències inesperades. Magnífica obra.

  (sam wood)

  Valoració: Si0 No0

 • N'havia sentit a parlar molt bé i em va decepcionar, no acabo d'entendre perquè agrada tant. Hi ha obres de l'autor que m'han agradat més.

  (kraiss)

  Valoració: Si0 No0

 • Novel•la complexa, fascinant i commovedora! Auster és un mestre a l'hora de traslladar-nos la desesperació dels personatges enfront la soledat i les situacions més extremes.

  (Thomas)

  Valoració: Si0 No0

Mes llibres

Iniciativa de:
Institució de les Lletres Catalanes
Col·labora:
Vilaweb Tv3 Catalunya Radio
Generalitat de Catalunya 100% lectors

Pla Nacional de Lectura 2012-2016

© 2018 Generalitat de Catalunya, tots els drets reservats.

Segueix-nos a:
Facebook Twitter Flickr