Més revistesLes nostres revistes

Vallesos
Vallesos

cultural, històrica, etnològica i natural

El Vallès ja té una publicació que se'l mirarà de cap a cap -des de la plana, als peus de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac fins al Montseny- com un mateix espai geogràfic i paisatgístic, amb voluntat de difuminar la barrera administrativa que el separa en dues comarques administratives (l'Oriental i l'Occidental). La nova revista-llibre Vallesos, de periodicitat inicialment semestral, pretén que el lector descobreixi amb uns altres ulls i unes altres oïdes l'ànima del Vallès, mostrant-ne el seu ric patrimoni cultural, històric, etnològic i natural.
Impulsat per l'editora Gent i Terra, amb el periodista Vicenç Relats com a director i el filòleg Ramon Vilageliu com a editor, Vallesos té una tirada de 4.000 exemplars, que es poden adquirir al preu de 8 euros a les principals llibreries vallesanes; els supermercats Bonpreu -Esclat ubicats al Vallès; per subscripció i en altres punts de venda dels setanta municipis vallesans, amb una població global d'1,3 milions d'habitants.

Amb un format del 28 cm d'alt i 22 cm d'amplada, amb llom encolat i recosit, Vallesos és una revista col•leccionable de continguts perdurables. Vallesos té la voluntat de cobrir un buit en el camp de la presentació i evocació del patrimoni cultural, històric, etnogràfic i natural del Vallès, fent-ho de manera atractiva i divulgativa, de la mà d'experts en la matèria i donant joc també a persones i personatges vallesans identificatius d'aquest àmbits.

Amb un total de 136 planes a tot color, la nova publicació pretén contribuir a la identificació dels vallesans i vallesanes amb un territori massa acostumat a ser tractat com a perifèria, que continua tenint un ric i viu patrimoni per gaudir i preservar. En complicitat amb l'associacionisme que el vetlla i el projecta -des de l'excursionisme, als nombrosos centres d'estudis locals, passant per tota mena d'associacions culturals -, Vallesos es proposa, doncs, pouar en la identificació de la gent d'aquestes contrades amb aquest espai sovint maltractat on, encara, com escrivia el gran poeta sabadellenc Joan Oliver (Pere Quart) 'tres turons fan una serra,/ quatre pins un bosc espès,/ cinc quarteres massa terra'.

En cada ocasió la revista tindrà un dossier central dedicat a un tema monogràfic -el primer número és sobre el ball de gitanes -; una entrevista a fons a un personatge vallesà de referència i uns perfils dedicats a presentar persones del món del patrimoni vallesà; un conte ambientat al Vallès escrit per un escriptor o escriptora de la comarca; un espai d'actualitat patrimonial molt laxa; així com tot un gran apartat d'articles dedicats a presentar de forma divulgativa i amena elements de l'arqueologia, la història, l'arquitectura, la fauna, la botànica, la gastronomia, les llegendes o la literatura vallesanes. Finalment, encara hi haurà una darrer apartat -la calaixera- dedicat a suggerir passejades a peu per la natura i visites de turisme cultural, entre altres.

Si detectes algun error o coneixes alguna nova traducció, sisplau fes-nos-ho saber aquí.

Data actualització fitxa 21-10-2011

Ressenya escrita per
laveïnadelprimer
Valoració: 8,5 (2 vots)
Preu de subscripció digital
20€
Accés a la revista

Fes-ho córrer

Els lectors que han llegit aquesta revista també recomanen aquests altres:

Iniciativa de:
Institució de les Lletres Catalanes
Col·labora:
Vilaweb Tv3 Catalunya Radio
Generalitat de Catalunya 100% lectors

Pla Nacional de Lectura 2012-2016

© 2018 Generalitat de Catalunya, tots els drets reservats.

Segueix-nos a:
Facebook Twitter Flickr